@article { author = {omrani, mohamad and Shahiki Tash, M. and Akbari, Ahmad}, title = {Investigating the Pattern of Price Transmission and Market Power in the Sugar Industry of Iran}, journal = {Agricultural Economics and Development}, volume = {26}, number = {2}, pages = {119-144}, year = {2018}, publisher = {Agricultural Planning, Economics and Rural Development Research Institute (APERDRI)}, issn = {1022-4211}, eissn = {2645-6443}, doi = {10.30490/aead.2018.73554}, abstract = {The asymmetric price transmission can be indicative of market power. In this regard, this study, with the help of a hybrid model, simultaneously analyzed the transfer of prices between the sugar and sugar market and the market, despite the changing market power. For this purpose, seasonal data of required variables during the years 1995-2013 was used. Asymmetric price transmission can indicate market power exerted by production firms. Regarding the issue a mixture model has been applied to analysis the price transmission pattern between processing and retailer markets of sugar while market power is considered as well. For this purpose, seasonal data of required variables during the years 1995-2013 was used. In this study, retailer price of sugar was examined using two regimes which have high conformity with agricultural products that are characterized by mass supply in the harvesting season. Inverse supply elasticity of output was used as market power parameter. Regarding the regime 2 that is more likely to happen, marketing agents in the wholesale market are inclined to transmit increase of prices to retailer market more significantly than decrease of prices. Asymmetric price transmission and market power were confirmed in this regime. In the first regime, market power was higher and had the probability of about 30%, mostly dependent on abundance of supply in the seasons of processing sugar, which is an attempt to increase market power and to create a monopoly in the purchase of agricultural inputs. }, keywords = {Price Transmission,Market Power,Production of Sugar}, title_fa = {بررسی الگوی انتقال قیمت و قدرت بازار در صنعت تولید قند و شکر ایران}, abstract_fa = {انتقال نامتقارن قیمت بنگاه‌های تولیدی می‌تواند دال بر وجود قدرت بازار باشد. در همین راستا، این مطالعه به کمک یک الگوی ترکیبی، به تحلیل هم‌زمان انتقال قیمت میان بازار تولید و خرده‌فروشی قند و شکر با وجود متغیر قدرت بازار پرداخت. بدین منظور از داده‌های فصلی متغیرهای مورد نیاز طی سال‌های 1392-1374 استفاده شد. در راستای هدف مطالعه، رفتار قیمت خرده‌فروشی قند و شکر در قالب یک الگوی دو رژیمی ارزیابی گردید که با ماهیت عرضه محصولاتی سازگار است که در فصول برداشت عرضه فراوان دارند. همچنین از معکوس کشش عرضه محصول به عنوان متغیر قدرت بازار استفاده شد. با استناد به رژیم محتمل‌تر (رژیم دوم)، مشخص شد که عاملان بازاریابی در سطح عمده‌فروشی تمایل دارند افزایش قیمت را در مقایسه با کاهش قیمت با شدت بیشتری به سطح خرده‌فروشی منتقل کنند. در این رژیم، انتقال نامتقارن قیمت و وجود قدرت بازار تأیید شد. در رژیم اول، قدرت بازار بسیار بیشتر بوده و با توجه به احتمال وقوع حدوداً 30 درصدی، بیشتر با فصل‏های وفور عرضه انطباق دارد که در این فصول واحدهای تولید و فرآوری قند و شکر  مبادرت به افزایش قدرت بازار و ایجاد بازار انحصاری در خرید نهاده‌ها می‌کنند.}, keywords_fa = {انتقال قیمت,قدرت بازار,قند و شکر}, url = {http://aead.agri-peri.ac.ir/article_73554.html}, eprint = {http://aead.agri-peri.ac.ir/article_73554_e2e9a3ad8db9e333d5abfd5b99f8913e.pdf} }