%0 Journal Article %T اثر یکسان سازی نرخ ارز بر ارزش افزوده بخش کشاورزی ایران با استفاده از رویکرد تعادل عمومی قابل محاسبه (CGE) %J اقتصاد کشاورزی و توسعه %I موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی %Z 1022-4211 %A پروین, سهیلا %A بانوئی, علی ‏اصغر %A شاکری, عباس %A سعیدنیا, اسمعیل %D 2022 %\ 08/23/2022 %V 30 %N 2 %P 237-273 %! اثر یکسان سازی نرخ ارز بر ارزش افزوده بخش کشاورزی ایران با استفاده از رویکرد تعادل عمومی قابل محاسبه (CGE) %K یکسان‌سازی نرخ ارز %K ارزش افزوده %K مدل تعادل عمومی قابل محاسبه (CGE) %K بخش کشاورزی %R 10.30490/aead.2022.355889.1378 %X یکسان­سازی نرخ ارز، در عمل، عدم تخصیص ارز به بخش ­های اولویت ‏دار همچون کشاورزی است که واردات آنها با سهمیه ارزی ارزان‏تر از بازار آزاد صورت می‌گیرد؛ و با حذف این‏گونه سهمیه­ ها، نرخ ارز موزون در کشور افزایش می­ یابد. در مطالعه حاضر، با طراحی یک الگوی تعادل عمومی قابل محاسبه (CGE) و استفاده از ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1390 ، اثر افزایش سی درصدی نرخ ارز بر ارزش افزوده زیربخش ­های کشاورزی با دو سناریوی شبیه ­سازی بررسی شد. سناریوی اول مبنی بر افزایش نرخ ارز در شرایط رقابتی و بدون محدودیت عرضه و تجارت خارجی بود که نتایج بررسی این سناریو از افزایش شاخص عمومی قیمت ­ها و تولید ناخالص داخلی اسمی حکایت داشت؛ و بدون محدودیت تولید و عرضه، افزایش نرخ ارز به افزایش قیمت ترکیبی عوامل تولید، ارزش افزوده و صادرات زیربخش­ های کشاورزی و افزایش تقاضا برای عوامل تولید کشاورزی می ­انجامید. نتایج بررسی سناریوی دوم مبنی بر افزایش نرخ ارز و به ‏طور هم‏زمان کنترل قیمت‌های کشاورزی و صادرات حاکی از کاهش ارزش افزوده فعالیت‌های کشاورزی بود. با توجه به افزایش قیمت نهاده‌های کشاورزی پس از افزایش نرخ ارز، پیشنهاد می‌شود که برای آمادگی و تنظیم بازار و نیز کاهش ریسک تولیدکننده، حفظ ذخیره‏ای مناسب از نهاده‌های وارداتی به ‏ویژه خوراک دام، کود و سم و دارو در کشور همواره در دستور کار مسئولان ذی‏ربط قرار گیرد؛ و با توجه به تفاوت ریسک تولید و درآمد فعالیت‌ها و محصولات مختلف کشاورزی نسبت به تغییرات نرخ ارز، شایسته است که نخست، با بررسی میزان تأثیرپذیری محصولات کشاورزی از تغییرات نرخ ارز، رتبه ‏بندی آنها بر اساس درجه ضرورت و درجه تأثیرپذیری هر محصول صورت گیرد و سپس، سیاست‌های حمایتی این محصولات تبیین و تدوین شود. %U http://aead.agri-peri.ac.ir/article_127947_dc21307cf2e314bf835129d5d2ca2159.pdf