%0 Journal Article %T ارزیابی توسعه کشاورزی پایدار در ایران با استفاده از روش مزیت نسبی  %J اقتصاد کشاورزی و توسعه %I موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی %Z 1022-4211 %A کوچکی, علیرضا %A نصیری محلاتی, مهدی %A منصور, حامد %A مرادی, روح الله %D 2015 %\ 08/23/2015 %V 23 %N 2 %P 29-54 %! ارزیابی توسعه کشاورزی پایدار در ایران با استفاده از روش مزیت نسبی  %K توسعه پایدار %K مزیت نسبی %K جوامع روستایی %K محیط زیست؛Environmental؛ Relative Advantage؛ Rural societies؛ sustainable development %R 10.30490/aead.2015.58991 %X پایداری کشاورزی علاوه بر در نظر گرفتن منابع و نظام های کشاورزی، مسائل زیست محیطی، اقتصادی-اجتماعی و وضعیت جوامع روستایی را نیز در بر می گیرد. پایداری یک مفهوم کیفی است و نمی توان آن‏را به‏طور مستقیم اندازه گیری کرد، بنابراین باید شاخص‏هایی مناسب انتخاب شوند که بتوانند مقدار و دوام پایداری یک نظام کشاورزی را تعیین کنند. در این مطالعه، به منظور ارزیابی پایداری کشاورزی در استان های مختلف کشور، از روش مزیت نسبی استفاده شد. به این منظور 5 شاخص که هر شاخص، خود از چندین سنجه تشکیل شده بود، برای هر استان در نظر گرفته شدند. این شاخص‏ها عبارت‏اند از: منابع کشاورزی، پیشرفت کشاورزی، محیط زیست، وضعیت جوامع روستایی و آموزش. در مجموع، 60 سنجه برای ارزیابی پایداری کشاورزی مدنظر قرار گرفتند. استان های مختلف کشور در هر سنجه رتبه‎بندی شدند و در نهایت برای هر شاخص میزان پایداری محاسبه و پایداری کلی کشاورزی برای هر استان برآورد شد. داده‏ها و اطلاعات مورد نیاز برای محاسبه سنجه‏های مورد بررسی از منابع و سازمان های اطلاعاتی مختلف گرد آوری شد. نتایج تحقیق نشان داد که استان فارس از لحاظ شاخص‏های پیشرفت کشاورزی و محیط زیست، استان خراسان رضوی از لحاظ شاخص‏های منابع کشاورزی و آموزش و استان مازندران از نظر شاخص وضعیت جوامع روستایی رتبه اول را در بین استان‏های کشور دارند و از نظر تمام شاخص های مورد ارزیابی، استان قم کمترین رتبه را در سطح کشور دارد. استان‏های فارس و خراسان‏ رضوی نیز دارای بیشترین پایداری کشاورزی و استان قم دارای کمترین پایداری کشاورزی بر اساس مجموع 5 شاخص در بین استان‏های کشور‏ند. بعد از استان قم هم استان های کهگیلویه و بویر احمد، بوشهر، ایلام و سمنان کمترین پایداری کشاورزی را دارند. به‏طور کلی، میزان پایداری کشاورزی برای استان‏های مختلف کشور تعیین و نقاط ضعف و قوت هر استان در پایداری کشاورزی مشخص گردید.طبقه‏بندی JEL: Q1، Q10، C10 %U http://aead.agri-peri.ac.ir/article_58991_ff260ef886f8b665d876a2b38600605b.pdf