%0 Journal Article %T عوامل مؤثر بر انعقاد قرارداد فروش گوجه فرنگی در شهرستان مشهد %J اقتصاد کشاورزی و توسعه %I موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی %Z 1022-4211 %A شعبان زاده, مهدی %A فریادرس, ولی اله %A فرهمند, کاظم %D 2015 %\ 08/23/2015 %V 23 %N 2 %P 55-74 %! عوامل مؤثر بر انعقاد قرارداد فروش گوجه فرنگی در شهرستان مشهد %K تحلیل عاملی اکتشافی %K مشهد %K قرارداد فروش %K گوجه فرنگی؛Sale Contract؛ exploratory factor analysis؛ Tomato Product؛ mashhad county %R 10.30490/aead.2015.58992 %X پذیرش ابزارهای نوین مدیریت ریسک توسط کشاورزان یکی از مسائل پیش روی سیاست‏گذاران است؛ لذا در مطالعه حاضر عوامل مؤثر بر انعقاد قرارداد فروش محصول گوجه‎فرنگی در شهرستان مشهد به عنوان یکی از ابزارهای مواجهه با ریسک بررسی شد. برای رسیدن به این هدف ابتدا با نظر کارشناسان جهاد کشاورزی شهرستان فوق مهم‏ترین متغیرهای مؤثر بر انعقاد قرارداد فروش محصول گوجه فرنگی در شهرستان مشهد شناسایی گردید. در ادامه، با به کارگیری روش نمونه گیری تصادفی ساده 100 کشاورز انتخاب و به صورت پیمایشی و از طریق تکمیل پرسش‏نامه اطلاعات مورد نیاز از آنان در سال 1391 جمع‌آوری شد. سپس با استفاده از مدل تحلیل عاملی اکتشافی، متغیرهای شناسایی شده در چهار عامل دسته بندی شدند و بر این اساس، آثار آن‌ها بر انعقاد قرارداد فروش محصول گوجه فرنگی بررسی شد. نتایج حاصل از مدل تحلیل عاملی اکتشافی نشان می‌دهد که متغیرهای بارگذاری شده در عامل اول شامل فراهم نمودن فناوری و اطلاعات ترویجی لازم جهت کشت محصول، کمک به افزایش کیفیت محصول و در نهایت کمک به تأمین نهاده‌های مورد نیاز کشاورزان با 12/22 درصد بیشترین توضیح دهندگی و همچنین متغیرهای بارگذاری شده در عامل چهارم شامل دسترسی مناسب و آسان به بازار با 56/12درصد کمترین توضیح دهندگی را از علل پذیرش و انعقاد قرارداد فروش محصول گوجه فرنگی با کارخانه‌های فراوری شهرستان مشهد داشته‏اند. در نهایت نیز با توجه به یافته‌های مطالعه حاضر، مداخله هدفمند کارخانه‌های فراوری رب گوجه فرنگی موجود در شهرستان مشهد از طریق آگاهی بخشی به کشاورزان درباره چگونگی استفاده از فناوری‏های نوین، نحوه ترکیب و استفاده از نهاده‌ها، نحوه انجام کارهای زراعی‌ و نیز کمک به کشاورزان در تهیه نهاده‌های مورد نیاز آن‌ها پیشنهاد شد.طبقه‌بندی ;G32: JEL ;C38 L11 %U http://aead.agri-peri.ac.ir/article_58992_e9495d32796bc498cbb23ddea39c5b75.pdf