TY - JOUR ID - 122953 TI - اثر تغییر اقلیم بر ارزش افزوده کشاورزی ایران JO - اقتصاد کشاورزی و توسعه JA - AEAD LA - fa SN - 1022-4211 AU - ملکوتی خواه, زهرا AU - فرج زاده, زکریا AD - دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد کشاورزی دانشگاه شیراز، شیراز، ایران AD - استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 28 IS - 3 SP - 1 EP - 30 KW - تغییر اقلیم KW - دما KW - بارندگی KW - سرمایه KW - بخش کشاورزی DO - 10.30490/aead.2020.305725.1093 N2 - در دهه­ های آینده، تغییر اقلیم به‏ ­ویژه بخش کشاورزی کشورهای در حال توسعه را با پیامدهای زیان ­بار مواجه خواهد کرد. با توجه به اهمیت این پیامدها، مطالعه حاضر با هدف تحلیل اثر متغیرهای اقلیمی بر ارزش افزوده بخش ­کشاورزی ایران صورت گرفت؛ و بدین منظور، از داده­ های پنل استانی برای دوره 1385 تا 1395 بهره گرفته شد. ارزیابی اثر تغییر اقلیم بر ارزش افزوده با بهره‏ گیری از دو متغیر دما و بارندگی به انجام رسید و سایر متغیرهای مؤثر بر ارزش افزوده بخش کشاورزی شامل نیروی کار، سرمایة مادی (زمین، موجودی دام و موجودی تجهیزات آبیاری)، سرمایه انسانی به ­صورت تعداد دانش ­آموختگان، سرمایه اجتماعی به ‏صورت تعداد خط تلفن روستایی و شاخص تجارت بودند. تجارت با استفاده از دو متغیر سرمایه ­گذاری مستقیم خارجی و شاخص باز بودن تجارت لحاظ شد. بر اساس نتایج مطالعه، مشخص شد که به ‏طور عمد، نوسان‏ها یا اختلاف از میانگین متغیرهای دما و بارندگی بر تولید بخش­ کشاورزی اثر معنی ­دار دارد، به ‏گونه ‏ای که انتظار می­رود یک درجه افزایش دما نسبت به میانگین آن پنج درصد کاهش تولید را به ‏همراه داشته باشد؛ همچنین، یک درصد کاهش در بارندگی 3/0 درصد کاهش تولید را رقم خواهد زد. از میان متغیرهای سرمایه، سرمایه مادی به‏ عنوان مهم­ترین متغیر مساعدت‏ کننده به تولید شناخته شد. کشش تولید نسبت به سرمایه اجتماعی در سطحی بالاتر از سرمایه انسانی و در محدوده 18/0-17/0 ارزیابی شد. اثر سرمایه ‏گذاری خارجی فاقد اهمیت آماری بود، اما اثر منفی شاخص باز بودن در بخش کشاورزی احراز شد. با توجه به اثر منفی تغییر اقلیم بر ارزش افزوده بخش کشاورزی، افزایش بهره ­وری استفاده از آب، یافتن ارقام با نیاز آبی پایین و سازگار با شرایط کم ­آبی و خشکسالی و کاهش ضایعات آب توصیه می­شود. UR - http://aead.agri-peri.ac.ir/article_122953.html L1 - http://aead.agri-peri.ac.ir/article_122953_782d77edb52a87a01c22fb97b57a0196.pdf ER -