TY - JOUR ID - 127067 TI - بهینه‌یابی واردات و تولید گوشت قرمز ایران بأ تأکید بر پایداری منابع آب JO - اقتصاد کشاورزی و توسعه JA - AEAD LA - fa SN - 1022-4211 AU - فتحی, فاطمه AU - شیخ زین الدین, آذر AU - فرج زاده, زکریا AD - استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران AD - نویسنده مسئول و استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران AD - دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران. Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 30 IS - 1 SP - 29 EP - 56 KW - واردات KW - رد پای آب KW - گوشت قرمز KW - برنامه‌ریزی چندهدفه KW - ایران DO - 10.30490/aead.2022.353102.1294 N2 - برای تأمین پروتیئن حیوانی خانوارهای ایران، گوشت قرمز از اهمیت بالایی برخوردار است. اما  عرضه این محصول در سال‌های گذشته از چالش‌های عمده‌ای از جمله نوسان‏ های ارزی، قاچاق دام به کشورهای همسایه و واردات گوشت منجمد با ارز یارانه ای  تأثیر پذیرفته است. افزون بر این، همواره در کشورمان، خودکفایی در تولید این محصول مورد تأکید قرار گرفته است، که البته با توجه به قرار گرفتن ایران در مرحله تنش آبی بر اساس شاخص «فالکن مارک»، منجر به تشدید این بحران خواهد شد. از این ‏رو، در مطالعه حاضر، با بررسی سناریوهای مختلف تولید داخلی و واردات گوشت قرمز، به‏ طور هم‏زمان، به دو هدف صرفه جویی در هزینه ‏های تأمین و میزان مصرف آب پرداخته شد. بدین منظور، از برنامه ریزی چندهدفه با اهداف حداقل ‏سازی هزینه تأمین نیاز داخلی و میزان رد پای آب در تولید داخلی و داده های بازه زمانی 2000 تا 2018 استفاده شد. سناریوهای منتخب شامل ترکیبی از اهداف یادشده بودند که وزن های مختلف به آنها تعلق گرفت. نتایج نشان داد که تأمین سی تا چهل درصد از نیاز داخل از طریق تولید داخلی بر اساس وزن های اختصاص‏ یافته به اهداف تعیین‏ شده توجیه پذیر است؛ و باید باقی‏مانده نیاز کشور از سایر کشورها تأمین شود. همچنین، یافته ها نشان داد که ترکیب یادشده برای تولید داخل و واردات قادر است هزینه های تأمین نیاز داخل و رد پای آب را به طور محسوس کاهش دهد، به گونه ای که افزون بر کاهش انتشار گازهای گلخانه ای، به ‏طور متوسط، از میزان مصرف آب 63 درصد و از هزینه های تأمین نیاز داخلی 42 درصد کاسته شود. در پایان، واردات گوشت گوسفند از استرالیا و یا گوشت گاو با استخوان از برزیل پیشنهاد شد.  UR - http://aead.agri-peri.ac.ir/article_127067.html L1 - http://aead.agri-peri.ac.ir/article_127067_bd0ca6e936555d78436248e8893cd1bc.pdf ER -