TY - JOUR ID - 58791 TI - بررسی شاخصهای فیزیکی مزیت نسبی محصولات زراعی آبی و میزان اثرپذیری شاخص جمعی مزیت نسبی از اجزای تشکیل‌دهنده آن در استان مازندران JO - اقتصاد کشاورزی و توسعه JA - AEAD LA - fa SN - 1022-4211 AU - امیرنژاد, حمید AU - رفیعی, حامد AD - Y1 - 2010 PY - 2010 VL - 18 IS - 3 SP - 23 EP - 46 KW - شاخص مقیاس مزیت KW - شاخص کارایی مزیت KW - شاخص مزیت جمعی KW - مزیت نسبی KW - محصولات زراعی آبی KW - مازندران DO - 10.30490/aead.2010.58791 N2 -   در این مطالعه به بررسی سه شاخص مزیت کارایی، مزیت مقیاس و مزیت جمعی (به عنوان شاخصی جامع از مزیت نسبی) در محصولات زراعی آبی استان مازندران پرداخته شده است. نتایج نشان می‌دهد که شهرستانهای این استان در تولید محصولات زراعی آبی، نسبت به متوسط استانی، به­ترتیب در 44/63، 38/48 و 91/55 درصد موارد دارای مزیت مقیاس، مزیت کارایی و مزیت جمعی بوده­اند. همچنین این استان در مقایسه با متوسط کشوری از میان تمام محصولات زراعی در محصولات شلتوک، هندوانه، سویا و کلزا، دارای مزیت مقیاس بوده و در تولید محصولات گندم، جو، شلتوک، لوبیا، عدس، پنبه، گوجه فرنگی، خربزه، هندوانه، خیار، یونجه، ذرت دانه‌ای، شبدر، سویا و کلزا، مزیت کارایی نسبت به کشور داشته است. شاخص جمعی مزیت مبین مزیت نسبی استان مازندران در محصولات شلتوک، هندوانه، شبدر، سویا و کلزا بوده است . نتایج همبستگی نشان از همبستگی بیشتر شاخص مزیت جمعی با مزیت مقیاس در شهرستانها و همبستگی بسیار بالای مزیت نسبی تولیدی این استان با مزیت مقیاس در مقایسه با متوسط کشوری دارد.     طبقه‌بندی JEL : R11, Q18, Q16 UR - http://aead.agri-peri.ac.ir/article_58791.html L1 - http://aead.agri-peri.ac.ir/article_58791_7d96a80c0caa715a0f8dd168858c957d.pdf ER -