Investigating poverty and food insecurity distribution over space in rural and urban areas of Iran

Document Type : Original Article

Authors

1 Scientific Assistant in Payam-e Noor University, Iran (Corresponding Author)

2 Associate Pro., Agricultural Economics Dep., Shiraz University, Iran

Abstract

In this study poverty and food insecurity of rural and urban areas of Iran in 2003 are investigated by using FGT index. Results show that, in rural areas poverty is lower than urban areas but, food security (calorie, rotein and carbohydrates) in urban areas is better than what is there in rural areas. These results reveal that all the poor are not necessarily food insecure. Based on findings, carbohydrates insecurity rate is the lowest and protein insecurity rate is the highest in daily needs. In this regard we can say people have low purchasing power therefore they have inappropriate nutrition and prefer to use foods at lowest prices. Finally it is suggested that in poverty and food insecurity decreasing programs, regional and geographical situations should be taken into consideration and also those food containing sufficient proteins must be supported through subsidies.

Keywords


  1. 1. دینی ترکمانی، ع. ( 1383 )، براورد امنیت غذایی در ایران و ارزیابی از نحوة مواجهة رویکردهای نظری رقیب با ناامنی غذایی، مقالات برگزیدة نخستین همایش کشاورزی و توسعه ملی، جلد 4، کشاورزی و امنیت غذایی، مؤسسه پژوهشهای برنامه ریزی و اقتصاد کشاورزی.

    1. رضوی، ح . ( 1382 )، روستا، فقر و توسعه، جلد دوم : روشها و الگوهای مقابله با فقر . روستایی (تجارب کشورهای آسیایی)، سلسله انتشارات روستا و توسعه، شماره 52
    1. رنانی، م . و م. مه آبادی ( 1379 )، ت أثیر نابرابری و فقر بر کارایی سیاستهای کلان اقتصادی، مجموعه مقالات فقر در ایران، دانشگاه علوم بهزیستی و توان بخشی تهران.
    1. سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور ( 1379 )، گزارش اجمالی برنامه مبارزه با فقر و افزایش درآمد خانوارهای کم درآمد، تهران.
    1. شفیعی، ح . و م . بخشوده ( 1384 )، بررسی ویژگی های گر وهه ای فقیر و تعیین

    درصد افراد زیرخط فقر در مناطق روستایی، مطالع ه موردی استان سیستان و بلوچستان، پنجمین کنفرانس اقتصاد کشاورزی و توسعه، زاهدان.

    1. عابدی، ع. ( 1381 )، اندازه گیری و تحلیل خط فقر و توزیع درآمد در استان آذربایجان شرقی، سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان آذربای جان شرقی، گروه مطالعات اقتصادی.
    1. عبادی، ف . ( 1383 )، امنیت غذایی و توزیع درآمد، مؤسسه پژوهشهای برنامه ریزی و اقتصاد کشاورزی، تهران.
    1. عرب مازار، ع. و م. حسینی نژاد ( 1383 )، براورد میزان فقر و شدت آن در گروه های مختلف شغلی خانوارهای روستایی ایران، فصلنامه اقتصاد کشاورزی و. توسعه، شماره 45 ، ص 113 تا 140
    1. نجفی، غ. ( 1376 )، فقر، امنیت غذایی و جامعه روستایی، فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه، ویژه نامه فقر و آسیب پذیری روستایی.

    10 . فرج زاده، ز . ( 1382 )، هدفمند کردن یارانه ها و کاهش فقر : پایان نامه کارشناسی ارشد اقتصاد کشاورزی، دانشگاه شیراز، دانشکده کشاورزی.

    11 . نجفی، ب . و آ . شوشتریان ( 1383 )، هدفمندسازی یارانه ها و حذف ناامنی غذایی : . مطالعه موردی ارسنجان، فصلنامه پژوهشنامه بازرگانی، شماره 31 ، ص 127 تا 151

    1. Adelman, I. & P. Berck (1991), Food security policy in stochastic world, Journal of Development Economics, 34: 25-55.
    1. Babu, S. and W. Reidhead (2000), Poverty, food security, and nutrition in Central Asia: a case study of the Kyrgyz Republic, Food Policy, 25: 647–660.
    1. Foster, Greere and Thorbeke (1984), A class of decomposable poverty measures, Econometrica, 25(3): 261-766.
    1. Hoddhnott, J. (1999), Targeting principles and practice,International Food Policy Research Institute,Washington D.C.,

    Technical Guide.

    16.Sen, A. (1976), Poverty: an ordinal approach to measurement,

    Econometrics, 4: 219-231.