بررسی اقتصادی کشت سیر در استان همدان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

کارشناسی ارشد اقتصاد کشاورزی و عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی همدان

چکیده

استان همدان از نقاط مستعد کشت سیر است. در سال 1373، از حدود 2350 هکتار سطح زیر کشت این محصول در کشور، 895 هکتار متعلق به استان همدان بوده که تولیدی برابر 12937 تن داشته است. این مقدار نزدیک به 69 درصد از کل تولید کشور را تشکیل می دهد.
سیر یکی از محصولات درآمدزا در منطقه به شمار می آید که به دلیل شرایط خاص صادراتی و مصرف بالای آن در اروپا و کشورهای حوزه خلیج فارس، هم اکنون در بسیاری از کشورهای جهان کشت می شود.
از کل 1243.8 تن صادرات سیر در سال 1375 از کشور، میزان 1134.7 تن به استان همدان تعلق داشته است.
در این پژوهش به بررسی اقتصادی و تعیین عوامل موثر بر تولید سیر و محاسبه بهره وری آن عوامل در استان همدان، که یکی از استانهای مهم تولید سیر ایران به شمار می آید، پرداخته شده است. برای رسیدن به این هدف، آمار مقطعی سالهای 1375 و 1376، که به کمک پرسشنامه از سیرکاران منقطه به دست آمده، به کار رفته است. در همین راستا تابع تولید برآورد شده و در پی آن بهره وری هر یک از عوامل تولید محاسبه شده است. براساس نتایج به دست آمده، ملاحظه می شود که عوامل زیادی در تولید موثر بوده و در این میان چهار عامل: سطح زیر کشت، میزان بذر مصرفی، دفعات آبیاری و میزان سم مصرفی بیشترین اثر را داشته اند.

عنوان مقاله [English]

Economic evaluation of Garlic cultivation in Hamedan province

نویسنده [English]

  • Seyed Mohsen Sayedan
Export of Hamedan Agricultural Research Center
چکیده [English]

abstract