بررسی شرایط تجمیع و تجزیه و تحلیل تقاضای محصولات دامی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی ، دانشگاه تهران، کرج

2 دانشجوی دکتری گروه اقتصاد کشاورزی ، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی ، دانشگاه تهران، تهران، ایران

10.30490/aead.2024.364466.1576

چکیده

بررسی شرایط و عوامل مؤثر بر میزان تقاضا در کشور میتواند زمینهساز ارائه راهکارهای لازم برای کنترل بازار و یا سایر فاکتورهای مؤثر بر مصرف محصولات دامی باشد. اما زمانی که بحث تقاضای مجموعهای از خانوارها و سطح کلان در کشور به میان کشیده می-شود، موضوع تجمیع گروه کالاها اهمیت زیادی پیدا میکند. بنابراین با توجه به اهمیت گروه‌بندی و تجمیع کالاهای مختلف، هدف مطالعه حاضر بررسی شرایط تجمیع محصولات دامی شامل گوشت قرمز، ماهی، مرغ، شیر و تخممرغ با کاربرد روش‌های تفکیک‌پذیری ضعیف و کالای مرکب تعمیم‌یافته برای خانوارهای ایرانی در بازه زمانی 1383-1400 است. نتایج آماره والد تعدیل شده مربوط به تفکیکپذیری ضعیف نشانمیدهد که می‌توان گروه کالایی محصولات دامی (گوشت قرمز، ماهی، مرغ، شیر و تخممرغ) را به سه گروه گوشت، شیر و تخممرغ تفکیک کرد. نتایج محاسبه کششها حاکی از آن است که گوشت قرمز و ماهی برای خانوارهای ایرانی کالای لوکس و مرغ، تخممرغ و شیر کالای ضروری محسوب میشوند. با توجه به بالا بودن ضرایب کشش‌های متقاطع تقاضای گوشت قرمز و مرغ و همچنین ماهی و گوشت قرمز میتوان انتظار داشت که تغییر در قیمت گوشت قرمز، تقاضا برای گوشت مرغ و تغییر در قیمت گوشت ماهی، تقاضا برای گوشت قرمز را بهگونه‌ای چشمگیر دچار تغییر کند. بنابراین در اعمال مدیریت بهینه تقاضا و برنامه‌ریزی الگوی مصرف، استفاده از سیاستهای قیمتی کالای جانشین می‌تواند کارا باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Examining the conditions of aggregation and analyzing the demand for livestock products

نویسندگان [English]

  • mahdi pendar 1
  • mohammad rezvani 2
1 Assistant Professor, Department of Agricultural Economics, Faculty of Economics and Agricultural Development, University of Tehran, Karaj
2 Ph.D student, Department of Agricultural Economics, Faculty of Economics and Agricultural Development, University of Tehran, Karaj, Iran
چکیده [English]

Investigating the conditions and factors affecting the amount of demand in the country can be the basis for providing the necessary solutions to control the market or other factors affecting the consumption of livestock products. But when the discussion of the demand of groups of households and the macro level in the country is discussed, the issue of aggregating the group of goods becomes very important. Therefore, considering the importance of grouping and aggregating different goods, the purpose of this study is to investigate the conditions of aggregating livestock products including red meat, fish, chicken, milk and eggs using weak separation methods and generalized composite goods for Iranian households in the period of 1383-1400. The results of the adjusted Wald statistic related to weak separability show that the product group of livestock products (red meat, fish meat, chicken, milk and eggs) can be separated into three groups: meat, milk and eggs. The results of the study indicate that red meat and fish are luxury goods for Iranian households, and chicken, eggs and milk are essential goods. Due to the high cross elasticity coefficients of the demand can be expected that the change in the price of red meat, the demand for chicken meat and the change in the price of fish meat will significantly change the demand for red meat. Therefore, in the application of optimal demand management and consumption pattern planning, the use of Substitude product price policies can be effective.

کلیدواژه‌ها [English]

  • weak separability
  • quadratic almost ideal demand system
  • generalized composite commodity
  • Livestock products